2011. január 27., csütörtök

Példaképek

Nagyon sok nagymester van a festészet történetében, akik rabul ejtenek festésmódjukkal, színvilágukkal, megoldásaikkal. Ha ez veled is megtörtént, akkor nagy valószínűséggel neked is van némi közöd, ehhez az isteni játékhoz. Ok, válassz magadnak példaképet, művészt, aki megvalósította magát, kort, amelyben szeretnél élni, alkotni. Ez természetes is, míg az ember fiatal.
A képlet egyszerű, a feladat világos, meg kell tanulni, el kell lesni a tudásukat, ennyi az egész, és máris velük egy szintre jutunk. De minél könnyebben zajlik le ez a folyamat, annál nehezebb kikecmeregni belőle. Mert minél többet tanulmányozod mások stílusát, minél erősebben hatnak rád, annál nehezebben alakítod ki a magad egyéni világát. Ha csak az a cél, hogy megtévesztésig olyan legyél, mint a példaképed, akkor máris célt tévesztettél. Ez a görcsös akarás pont az ellenkező hatást fogja eredményezni, lehúz, gúzsba köt.

Ezért én azt mondom, nem szabad hagyni, hogy mások világa, vagy más korok stílusa rád nehezedjenek. Meg kell tartani mindég a példaképeinktől a kellő távolságot, mert ha nem tudsz tőlük szabadulni, az hosszú távon csak hátrányodra válik. Ha neked tiszta, világos céljaid vannak ezen az úton, akkor biztos, hogy le tudod rázni magadról őket és célba fogsz érni, egyébként ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése